A Covid megnövelte a cukorbetegség előfordulását a gyermekek és várandós

A Covid megnövelte a cukorbetegség előfordulását a gyermekek és várandós nők körében.

A Covid megnövelte a cukorbetegség előfordulását a gyermekek és várandós nők körében.

A Covid-19-pandémia alatt több várandós nőnél alakult ki terhességi cukorbetegség az előző két évhez képest

Feliratkozás értesítésekre
New York: Egy új tanulmány szerint több gyermeket diagnosztizáltak 2-es típusú cukorbetegséggel a Covid-19-pandémia kezdete utáni évben.

Egy másik tanulmány, amelyet az ENSZ 2023-as éves találkozóján, az Endocrine Society konferenciáján Illinoisban, az Amerikai Egyesült Államokban ismertettek, azt mutatta, hogy több várandós nőnél alakult ki terhességi cukorbetegség a Covid-19-pandémia alatt az előző két évhez képest.

Az első tanulmányban a Columbus-i Nationwide Children’s Hospital kutatói azt feltételezték, hogy a Covid-19-pandémia első évében több tényező, köztük az iskolák bezárása miatti kevesebb mozgás, gyakoribb nassolás és egészségtelen ételek fogyasztása vezetett a súlygyarapodás növekedéséhez és a 2-es típusú cukorbetegség több esetéhez.”

A visszatekintő vizsgálat azt találta, hogy az új keletkező diabéteszes esetek közül az 1 évvel a Covid után a 2-es típusú cukorbetegség aránya 24,8%, a második évben 18,9% és a harmadik évben 32,1% volt.

Az eredmények arra utalnak, hogy az emelkedés nem csak a pandémia miatti korlátozásokra és életmódbeli változásokra vezető vissza.

„Ennek okai nem teljesen ismertek, és további értékelést igényelnek, ezért figyelmesnek kell lennünk és követnünk kell a rizikóval rendelkező fiatalokat (azokat, akiknél genetikai kockázati tényezők, elhízás, kevesebb aktív életmód stb. áll fenn), és el kell vinni őket orvoshoz, ha a cukorbetegség jelei, mint például fokozott szomjúság és gyakori vizelés jelentkeznek” – mondta Esr Bell-Sambataro, az intézet endokrinologiai gyakornoka.

A második tanulmányban egy ausztráliai Sydney Egyetem csapata vizsgálta a Covid-19 előtti két évben bekövetkezett 14 663 terhességet, amelyek közül 6 890 az első évben, és 6 654 a második évben történt.

„Az látszik, hogy a terhességi cukorbetegség gyakoribbá vált a Covid-19-pandémia idején mind a népesség változása, mind a járványhoz kapcsolódó változások miatt, amelynek jelentős rövid- és hosszú távú hatása van a világ anyákra és gyermekeikre” – mondta Yoon Ji Jina Rhou a városi Szaporodás és Perinatális Központjának munkatársa.

A kutatók statisztikailag szignifikáns növekedést tártak fel a terhesség előtti testtömegindexben, az elhízásban és más rizikófaktorokban a terhességi cukorbetegség tekintetében, ideértve a dél-ázsiai etnikumokat és a korábbi terhességi cukorbetegség előfordulását.

Az elemzés szerint a terhességi cukorbetegség kockázatának folyamatos emelkedése tapasztalható a pandémia első és második évében. Az előfordulási arány a pandémia előtti 21%-ról a második évben 25%-ra nőtt.

„Ez a tanulmány felhívja a figyelmet a pandémiákra és a pandémiával kapcsolatos intézkedések nem felismerhető hatásaira a terhességi eredményekre, és a jelenlegi és jövőbeli pandémiákban ennek a hatásnak korlátozására irányuló kezdeményezések szükségességére” – mondta Rhou.

Megjegyzés: Ez a történet egy hírügynökségtől származik, és a Times Now kivéve a címsort semmit sem változtatott meg.

Tags: No tags

Comments are closed.