A rendszeres testmozgás előnyei a mentális egészségedre

A rendszeres testmozgás előnyei a mentális egészségedre

A rendszeres testmozgás előnyei a mentális egészségedre

Hogyan befolyásolja a testmozgás a mentális egészségünket

Fotó: iStock

Feliratkozás értesítésekre

Észrevetted már, hogy egy hirtelen hangulatváltozást tapasztalsz testedzés után? Boldogabbá, könnyebbé és motiváltabbá válsz. Tehát vajon ez a „jó érzés” csak a teljesítménnyel való elégedettség által táplált érzés, vagy tudományos tények is megerősítik? A témával kapcsolatos különböző tanulmányok arra a következtetésre jutottak, hogy a testmozgás valóban közvetlen hatással van a mentális jólétedre és önelfogadásodra.

Pontosan hogyan befolyásolja a testmozgás a hangulatodat?

A hangulat javulása a fizikai mozgásnak köszönhetően megnövekedett vérkeringés miatt következik be a test egészében. Ez hatást gyakorol az agyalapi mirigy-hipotalamusz-mellékvese (HPA) tengelyre, és így a stresszre adott fiziológiai reakcióra. Az HPA tengely kapcsolatban áll több agyterülettel, például azokkal, amelyek a hangulatot és a motivációt irányítják, aminek pozitív változás a temperamentumban eredménye.

A hangulatváltozás azonban csak az egyik többnyire azonnali, rövid távú előnye a rendszeres testmozgásnak. Egyéb előnyök közé tartozik a negatív gondolati mintázatok elterelése, a stressz enyhítése, az önbecsülés növelése és a jobb koncentrációs képesség.

Azonban a rendszeres testmozgást hosszú távú előnyök is társítják a pszichológiai egészségre. Segít kezelni olyan mentális betegségeket, mint az szorongás, a depresszió és az ADHD, miközben egyszerre javítja az önértékelést és a kognitív funkciót.

A testmozgás eszközként a mentális problémák kezelésében

A testmozgás megtanulása a mentális jólét szempontjából fontos az ilyen stresszes időkben, amikor a stresszszintek világszerte tetőponton vannak.

A Harvard T.H. Chan Közegészségügyi Iskolája által végzett legújabb tanulmány szerint, ha naponta 15 percet fut vagy egy órát sétál, akkor a súlyos depresszió kockázata 26 százalékkal csökken. Valójában a testmozgás ugyanolyan hatásos lehet, mint az antidepresszáns gyógyszerek enyhe és közepes depressziós tünetek kezelésében.

A testmozgás egyaránt hatékony az szorongás kezelésében is. Oldja a feszültséget és a stresszt, és a beta-endorfinok felszabadulása nyomán nyugodtabbnak érezheted magad. A test fizikai mozgására figyeljen, hogy megszakítsa a szorongó gondolatok láncolatát.

A figyelemhiányos hiperaktivitás zavar (ADHD) tüneteit a testmozgás segítségével lehet kezelni, mivel javítja a koncentrációt, motivációt és memóriát. Dopamin és szerotonin szabadul fel, amelyek azonnal hatnak a fókuszra és figyelemre.

A testmozgás egyéb hatásai a mentális egészségre

A rendszeres testmozgásnak bebizonyították, hogy javítja a memóriát és a gondolkodási képességet. Szabályozza az alvási mintákat, segítve a jobb éjszakai alvást. Ha a testmozgás megszokássá válik, javítja az önértékelést és a magabiztosságot, ami javítja az életminőséget és az önelfogadást.

Végső soron a rendszeres testmozgás jelentősen hozzájárulhat a mentális jóléted javításához. A jó hír az, hogy már a mérsékelt testmozgás is elegendő valódi és érzékelhető különbség eléréséhez. Az elmédnek és testednek adhatod a legnagyobb ajándékot azzal, hogy megtanulod a fizikai aktivitást eszközként használni az életed minőségének javítására.

Tags: No tags

Comments are closed.