Nagy Gyógynövénytár Klub

A Galagonyatea 4 lényeges hatása a GyógyfüvesKertemben

A Galagonyatea 4 lényeges hatása a GyógyfüvesKertemben

A galagonya a gyengéd gyógynövények közé tartozik, és egyik legkedveltebb gyógynövényünk szív-érrendszeri panaszok esetén, ám egyéb említést érdemlő hatásairól se feledkezzünk meg.

1. Szívvédő

A galagonya flavonoidokban gazdag. A flavonoidokról régóta tudjuk, hogy védik a szív-érrendszert, illetve hatékony antioxidánsok, vagyis védik a szervezetünket az úgynevezett oxidatív stressztől.

Az oxidatív stressz a szervezetben természetesen előforduló ún. szabadgyökök, vagyis az anyagcserefolyamataink során felszabaduló szabad oxigénatomok károsító (oxidáló) hatása. A legtöbb krónikus betegség hátterében az oxidatív stressz áll, mely belső, nem fertőzéses eredetű és sokszor rejtve maradó gyulladásos folyamatokat indít el a szervezetben, így károsítva szerveinket.

A galagonya nagyon jótékony hatású a szívre, tonizálja a szívizmot, és hasonlóan hat mint a digitalis (piros gyűszűvirágból kivont hatóanyag, fontos szívgyógyszer), ám mindezt erős szívglikozid hatóanyagok nélkül, szinte biztonságos formában.

Segít kiegyensúlyozni a koleszterinszintet, értágító hatású, ezáltal tágítja a szív koszorúereit, javítja a szív vérellátását, így segíti a szív munkáját, javítja a szív teljesítményét.

Nyugtatja a szívet és az egész idegrendszert, lassítja a szapora pulzust, valamint „szívdobogásérzés” és szívritmuszavar esetén is hatásos.

Több tanulmány kimutatta, hogy a galagonya az enyhe vagy közepesen súlyos szívbetegségek esetén is jótékony hatású.

2. Vérnyomás-szabályozó

Csökkenti a magas vérnyomást, amit vízhajtó hatása is támogat. Továbbá segít a vérnyomás kiegyenlítésében is. Ezzel is támogatja a szív-érrendszer egészségét és egészséges működését.

3. Memóriaproblémák

Javítja a nem megfelelő agyi vérkeringést, ezáltal javítja a memóriát, jótékony hatású a mentális egészségre.

Vizsgaidőszakban is hatékonyan enyhíti a felkészüléssel járó stresszt, miközben frissíti az agyat, és segíti a koncentrációt, illetve a tanulást.

Köszönöm, hogy ellátogattál oldalamra. Ha tetszett a cikk, kérlek, oszd meg ismerőseiddel is.

4. Emésztési problémák

Emésztésjavító hatású, és bár napjainkban elsősorban a szív egészségével kapcsolatban gondolunk a galagonyára, a történelem folyamán gyakrabban használták emésztési problémákra: termését elsősorban hasmenésre és gyomorgörcsökre ajánlották az évszázadok során.

Gyulladáscsökkentő és összehúzó hatásának köszönhetően hasmenés esetén valóban jótékony, főleg teakeverékekben.

Galagonya mellékhatásai és alkalmazása

Ahhoz, hogy a galagonya megfelelően kifejsse hatását (főleg szívpanaszok esetén) minimum egy hónapos kúrára van szükség.

Az adagok betartása esetén hosszabb távon alkalmazva sem okoz problémát, ám várandósság alatt körültekintést igényel alkalmazása.

Ezeket se hagyd ki:

Galagonya gyűjtése

Galagonya szíverősítő ital

Galagonya mellékhatásai

3+1 hatásos és finom szorongás elleni teakeverék

Köszönöm, hogy ellátogattál oldalamra. Ha tetszett a cikk, kérlek, oszd meg ismerőseiddel is.

Tags: No tags

Comments are closed.