Nagy Gyógynövénytár Klub

Lehet-e a mesterséges intelligencia helyettesíteni a gyógynövény-specialistákat?

Lehet-e a mesterséges intelligencia helyettesíteni a gyógynövény-specialistákat?

Az mindenki által ingyenesen hozzáférhető mesterséges intelligencia alkalmazások mindössze pár hónap alatt hihetetlen mértékben férkőztek be életünk minden területére. Sokan a ChatGPT-vel vagy más AI/MI alkalmazásokkal beszélik meg, hogy mit főzzenek aznap, mit vegyenek a párjuknak házassági évfordulóra vagy hogyan tervezzék meg a nyaralásukat. Vajon a herbalistákat is képes helyettesíteni a mesterséges intelligencia?

Mielőtt azt kérdeznéd, hogy miért is beszélek (vagyis írok) erről, szögezzük le, hogy bár én alapvetően természetközeli ember vagyok, azért családi szálaim, a honlapom és az online gyógynövényes tanfolyamaim által van némi közöm az informatika világához is. Ráadásul nem szeretnék álszent lenni, én is a 21. században élek, tehát igen, használom az internetet és annak minden előnyét, és próbálom ezt a lehető legértelmesebb módon tenni.

Igen, természetesen kipróbáltam a mesterséges intelligenciát, ha nem is az elsők, és még csak nem is a másodikok között. Szögezzük le azt is, hogy az internez hasonlóan a mesterséges intelligencia (MI) veszélye vagy hasznossága is elsősorban az azt használó emberektől függ.

Az internez hasonlóan a mesterséges intelligenciát is lehet rosszra használni, ugyanakkor számos nagyon összetett problémára is megoldást nyújthat, ha jól használjuk.

A mesterséges intelligencia használatának veszélyei a herbalizmusban

Most elsősorban a gyógynövénytannal, a gyógynövényes oktatással/tanulással és a gyógynövényekkel összefüggésben szeretném megvizsgálni ezt a kérdést.

Rengeteg olyan levelet kapok, amelyben azt írják a weboldalam vagy a hírlevelem olvasói, hogy ők bármilyen gyógynövényes kérdés esetén a Google keresőt hívják segítségül. Ha engem kérdezel, már ennek is komoly kockázatai lehetnek, hiszen ilyenkor az információ helytállóságának megítélését egy egyébként szintén mesterséges intelligencia alapú internetes kereső kegyeire bízzuk.

Amíg recepteket vagy ajándékötleteket keresünk, addig nincs is ezzel baj, rengeteg jó tippet kaphatunk a keresőtől és a ChatGPT-től egyaránt, amelyek akár a saját fantáziánkat is beindíthatják.

A gyógynövények és azok felhasználása ugyanakkor egy nagyon érzékeny témakör, hiszen az emberek érdeklődését kihasználva már így is számtalan olyan tartalom megtalálható az interneten, amelyek finoman szólva is hagynak némi kívánnivalót maguk után.

Ha mindezt felturbózzuk a mesterséges intelligenciával, akkor már az is aggodalomra ad okot, hogy a mesterséges intelligenciát nem arra programozták, hogy helyes információt adjon, hanem arra, hogy valamit mindig válaszoljon. Hogy ez mit jelent? Ne szépítsük, hiszen pontosan azt, hogy az MI hallucinál és fantáziál.

A hiteles gyógynövénytan (herbalizmus, fitoterápia) MI-n (vagy Google és egyéb keresőkön) keresztül történő tanulása és a megbízhatatlan internetes források közötti kapcsolat egyértelmű. Mivel az MI „hozott anyagból dolgozik” és elég okos ahhoz, hogy megpróbálja megtalálni a legpontosabb információkat, ezért szakértői forrásokat keres.

Ezzel a legnagyobb gond az, hogy a szakértő a kereső és az MI számára nem a valódi szakértőket jelenti, hanem legtöbbször a Google által is előre sorolt népszerű honlapok információit, amelyek többségét még csak nem is gyógynövényszakértők vagy legalább gyógynövénykedvelők, hanem „csupán” szövegírók írják, akik egyébként még csak nem is értenek a gyógynövényekhez, és lehet, hogy az előző fél órában éppen egy divattal, filmekkel vagy bulvártémákkal kapcsolatos cikket írtak…

Azt pedig említettem, hogy a mesterséges intelligencia legfontosabb feladata, hogy mindig válaszoljon, tehát a hozzáférhető információkból „azt hoz össze”, amit éppen tud, és az sem érdekel senkit (legalábbis a megalkotóit), ha valótlanságokból vagy pontatlanságokból állítja össze a választ. A számtalan rendelkezésre álló részlet a következetlenségekkel és a tudásbeli hiányosságokkal párosítva aztán meg is hozza a nem kívánt eredményt.

Ezt könnyű próbára tenni, ha megkérdezel egy mesterséges intelligenciát arról, hogy ki vagy te, vagyis megkéred, hogy írja meg az életrajzodat. Ha nincsenek rólad információk az interneten, akkor megkérheted, hogy írja meg egy híres ember életrajzát. Egy ismerősöm édesapja viszonylag sikeres sportolónak számított néhány évtizeddel ezelőtt, ám az MI szerint egy másik sportágban, mint amelyben valójában versenyzett. Hurrá, legalább nem csinált belőle operaénekest vagy közgazdászt.

S hogy gyógynövényes példát is vegyünk, például egy nagy sárga virágú gyógynövényről hihetetlen magabiztossággal képes állítani, hogy kicsi rózsaszín és fehér virágai vannak, és persze mindenféle gyógynövényről képes mindenféle hatást feltételezni, és mindenféle hatáshoz hozzárendel néhány gyógynövényt, a valóság pedig jó esetben is csak részben mutat összhangot az általa állítottakkal.

Magabiztosan tálalt valótlanságok

A pontatlanságokon túl ennek további hihetetlenül nagy veszélye és kockázata is van. Ugyanis az agyunk nagyon érdekesen működik. Ha (általunk is ismert) igazságok keverednek valótlanságokkal, akkor az agyunk hajlamos az információhalmazt megbízhatónak és valósnak értékelni. Ezért lehetséges például, hogy egy kellemetlen emlékünkkel kapcsolatban elbizonytalanodunk, amikor valaki azt az emléket nagyjából valósághűen, mégis pozitív (ám valótlan) tartalommal megtűzdelve adja elő. Ilyen helyzetben rögtön hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy mi emlékszünk rosszul. Ráadásul az MI ezeket a kitalációit olyan magabiztosan és emberien tálalja, hogy valóban úgy érezzük, mintha egy kedves ismerőssel beszélgetnénk.

A mesterséges intelligenciától már a fentiek miatt sem várhatunk pontos és mélyreható információkat: az árnyalatok és finomságok könnyen elveszhetnek az általánosságok között. Az MI soha nem fog figyelmeztetni, hogy az orbáncfüvet vagy a gyömbért milyen gyógyszerekkel nem alkalmazhatjuk együtt, nem fogja nekünk megmondani, hogy a körömvirágból hogyan készítsünk valóban hatékony gyógynövényes olajat, és valószínűleg arra sem hívja fel a figyelmet, hogy a fekete nadálytövet vagy az árnikát ne használjuk belsőleg. Ha gondolod, próbáld ki, és bárcsak ne legyen igazam.

Ha mindezekre mégis pontos információkat kapunk, akkor se feledjük, hogy a gyógynövénytan nem csak egyszerű hatásfelsorolás. Bár itthon még kevés figyelem irányul a gyógynövények, az emberek és a betegségek energetikai megértésére, amellyel még hatékonyabban és biztonságosabban alkalmazhatjuk a gyógynövényeket, ezeknek a finomságoknak a kifejtését valószínűleg a közeljövőben nem várhatjuk a mesterséges intelligenciától.

Köszönöm, hogy ellátogattál oldalamra. Ha tetszett a cikk, kérlek, oszd meg ismerőseiddel is.

Köszönöm, hogy ellátogattál oldalamra. Ha tetszett a cikk, kérlek, oszd meg ismerőseiddel is.

Tags: No tags

Comments are closed.