Levendula 12+1 felhasználása konyhától a fürdőszobáig

Hogyan használhatod ki a levendula jótékony hatásait a konyhától a fürdőszobáig 12+1 módon

Hogyan használhatod ki a levendula jótékony hatásait a konyhától a fürdőszobáig 12+1 módon

A levendula lassan egy évtizede töretlenül tartja magát a legkedveltebb gyógynövények élvonalában. Pedig voltak évtizedek, amikor a levendula ódivatúnak titulált illata legfeljebb a szekrényekbe kerülhetett be molyűzőként.

Napjainkban azonban a púderes virágillat már Magyarországon is sokfelé száll a lila levendulamezők felett, és évről évre egyre többen indulnak levendulaszüretre.

Ha már ott van ez a rengeteg illatos levendulavirág nemcsak a látogatható levendulamezőkön, de a legtöbb virágoskertben is, kezdjünk vele valamit!

Levendula gyógynövény szerepkörben

A levenduláról mindenkinek a nyugtató hatás jut először eszébe, ám ennél jóval szélesebb körben alkalmazható gyógynövény.

1. Levendula tinktúra

1 rész levendulavirágot felöntünk 4 rész alkohollal. 4-6 hétig állni hagyjuk, közben naponta átmozgatjuk, végül leszűrjük.

A tinktúra használható például fejfájás, illetve elalvási nehézésg esetén a halántékra dörzsölve (előtte érdemes kevés hidegen sajtolt növényi olajjal bekenni a halántékot, illetve vigyázni, hogy ne kerüljön a tinktúra a szembe). Külsőleg alkalmazható ízületi bedörzsölőként, kevés vízzel elkeverve különféle bőrfertőzésekre és bőrpanaszokra borogatásként, illetve fejtetvesség esetén a fejbőrre kenve.

2. Levendulaszörp

3. Levendulapuding vaníliával

4. Levendulás csokoládéfagylalt

5. Levendulás keksz

6. Levendulaecet

A friss vagy szárított levendulavirágokat almaecetbe áztatjuk. 4-6 hét után leszűrjük, ám már előbb is használható.

Egy pohár vízben 1 tk. ecetet elkeverve kellemes üdítőitalt kapunk. A levendulaecet felhasználható salátákhoz és minden egyéb konyhai célra, amikor egyébként is ecetet használnánk.

7. Levendulás fürdősó

8. Levendulás pezsgőfürdőpor

A fürdősónál még izgalmasabb fürdőélményt nyújt a pezsgőfürdőpor, amelyhez még fürdőbombákat sem formázni.

9. Levendulás gyógyolaj

A levendulás gyógyolaj nem tévesztendő össze a levendula illóolajjal. Utóbbi vízgőzdesztillációs lepárlással készül, és 100%-ban a levendulavirágokban található illóolajat tartalmazza.

A levendulás gyógyolajat nagyon egyszerű elkészíteni otthon is. Szárított vagy jól megfonnyasztott levendulavirágokkal lazán megtöltünk egy befőttesüveget. Nem szükséges a virágokat leszedegetni, a virágzati tengelyt („virágszárat”) szintén fel lehet használni az olaj készítéséhez.
Annyi hidegen sajtolt növényi olajat öntünk rá, amennyi kb. 1 ujjnyira ellepi. Kb. 4-6 hétig állni hagyjuk, közben naponta megkeverjük vagy óvatosan „felrázzuk”, átmozgatjuk az üveg tartalmát. Ügyelünk arra, hogy a növényi részek mindig az olaj alatt maradjanak. Végül leszűrjük.

Az így kapott levendulás gyógyolajat felhasználhatjuk önmagában masszázsolajként vagy testápolóként. Különféle bőrproblémákra és izom-, ízületi problémák esetén is jótékony.

10. Levendulabalzsam

11. Levendulás bőrradír

Hozzávalók
kb. fél csésze porcukor
1 tk. méz
2 ek. levendula gyógyolaj
néhány csepp levendula illóolaj

Elkészítés
A porcukrot alaposan elkeverjük a többi hozzávalóval.

Alkalmazás
Az enyhén benedvesített bőrt óvatosan végigradírozzuk a bőrradírral. Rövid ideig fent is hagyhatjuk a bőrön, mint egy pakolást, majd langyos vízzel leöblítjük, és a szokásos módon hidratáljuk a bőrt, akár levendulás gyógyolajjal is bekenhetjük.

12. Levendulazsák és más levendulás illatosítók

+1 Levendulalevelek felhasználása

S ha már elvirágzott a levendula, a virágoknál enyhébben illatos levelek is hasznosíthatóak, ha nem is olyan széles körben, mint a virágok.

Ez is érdekelhet:
Levendula gyűjtése és termesztése

Köszönöm, hogy ellátogattál oldalamra. Ha tetszett a cikk, kérlek, oszd meg ismerőseiddel is.

Tags: No tags

Comments are closed.