Rózsaszirmok 10 felhasználása teáscsészétől a fürdőszobáig

Teáscsészétől a fürdőszobáig: Rózsaszirmok 10 különböző felhasználási módja

Teáscsészétől a fürdőszobáig: Rózsaszirmok 10 különböző felhasználási módja

A következőkben a csodásan illatozó és pompázó rózsaszirmok több tucat felhasználási lehetőségét ismerheted meg teáscsészétől a fürdőszobáig.

Amikor felteszem valakinek a kérdést, hogy melyik a kedvenc virága, a legtöbbektől az a válasz érkezik, hogy a rózsa. Van, aki a sárgát, van, aki a fehéret, van, aki a vöröset vagy bármelyik más árnyalatot kedveli, de úgy tűnik, hogy a dobogó legmagasabb fokán mégis a rózsa áll.

Nekem a szegfű a kedvenc virágom, ám ha a legkedveltebb bőrápoló virágom vagy gyógynövényem iránt érdeklődik valaki, akkor én is a rózsát választom.

Túl azon, hogy fantasztikus az illata, még hűsítő, nyugtató, gyulladáscsökkentő, összehúzó hatású is. Ráadásul annyira gyengéd gyógynövény, hogy a gyulladt, irritált nyálkahártyákra is használható.

A rózsa gyógynövény szerepben

Persze a rózsa a bőrre gyakorolt jótékony hatásain kívül gyógynövényként is megállja a helyét. Nem véletlenül a szerelem jelképe a vörös rózsa, hiszen a szívre nyugtatólag hat, erősíti, tonizálja a szívet. Különösen stresszes embereken figyelhető meg, ahogy a rózsa csökkenti az izomfeszültségeiket, és akár mély érzelmi reakciókat is kiválthat belőlük.

1. Rózsatea

A rózsaszirmokból nagyon különleges ízű teát készítünk, és különféle jellegtelenebb ízű gyógynövényekből készülő teákat is ízesítünk a szirmokkal.

Nyáron egy éjszakán át tartó hidegvizes áztatással kellemes rózsás ízű vizet is készítünk.

S persze a Zourat teakeverék is megérdemel egy kóstolást.

2. Rózsaszörp

A különféle gyógynövényes és egyéb házi szörpök változatosságát tovább növelhetjük a rózsaszörppel. Különleges ajándék is válhat belőle.

3. Rózsás vaníliafagylalt

A nyári melegben igazi különlegesség.

4. Rózsaszirmos ecet

A gyógynövényes ecetek virágkorukat élik. Nagyon könnyű elkészíteni, és az ecettel szépen tartósítható a rózsa színe és illata is.

Elkészítéséhez egy befőttesüveget megtöltünk friss rózsaszirmokkal (ha nincs friss, lehet szárított is), majd felöntjük almaecettel. A tetejére műanyag fedőt, szilikonlapkát teszünk, esetleg egy darab sütőpapírral a fémlapkát is meg tudjuk óvni a rozsdásodástól.

Már néhány nap után fogyasztható, de ezt is érdemes 4-6 hétig érlelni, akár a gyógynövényes olajat.

Adhatjuk vízhez, így kellemesen savanykás, illatos, zamatos innivalót kapunk végeredményként. Illetve felhasználható salátaöntetekhez és különféle felöntőlevekhez egyaránt, ahogy egyéb ecetek is.

Vagy használhatjuk a rózsás ecetet háztartási célokra is.

5. Rózsavíz

A rózsavíz az idei nyár legújabb slágere. A rózsavizet főként a Közel-Keleten használják sok-sok évszázad óta kozmetikai és konyhai célokra egyaránt.

Amit röviden tudni érdemes a virágvizekről, így a rózsavízről is, hogy ezek eredetileg az illóolaj lepárlásakor, a vízgőzdesztilláció során visszamaradó melléktermékek. A lepárlás után visszamaradó virágvizek nem használhatóak fel teljes mennyiségükben, a lepárlás elején, illetve végén keletkező virágvíz nem túl értékes, ezt az üzemekben általában ki is öntik.

Ezek az illóolaj-lepárlás során keletkező virágvizek tartalmaznak valamennyi illóolajat is, ettől illatosak, és egyébként értékesek is. Ezek közül kétségtelenül a rózsavíz és a levendulavíz a legkeresettebb.

A rózsavíz házi elkészítéséhez rengeteg nem túl jó recept kering az interneten. Ezek egy része inkább „csak” rózsatea, más részük pedig házilag próbálja utánozni a nagyüzemi lepárlást.

A teában már néhány nap után is baktériumok szaporodhatnak el, így pár napnál tovább még kozmetikai célokra sem ajánlható jó szívvel. Vagyis hetente legalább kétszer érdemes friss adagot készíteni, vagy az elkészített „rózsavíz teát” tartósítani, esetleg lefagyasztani.

A lepárlást utánzó módszereknél a tartósítás és általában a lepárlás elején és végén keletkező virágvíz elkülönítése is hiányzik. Bár ez utóbbi inkább csak minőségi kérdést vet fel, de ha már csináljuk, akkor valószínűleg megfelelő végeredményre is törekszünk. A „jó-nem jó” pontos határ eldöntése még nagyüzemi körülmények között is gyakorlatot igényel.

6. Rózsás olaj

A rózsás gyógyolaj nem tévesztendő össze a rózsa illóolajjal. Utóbbi lepárlással készül, és rengeteg rózsasziromra van szükség akár néhány csepp illóolaj előállításához is.

A rózsás gyógyolajat azonban nagyon egyszerű elkészíteni otthon is. Szárított vagy jól megfonnyasztott rózsaszirmokkal lazán megtöltünk egy befőttesüveget, annyi hidegen sajtolt növényi olajat öntünk rá, amennyi kb. 1 ujjnyira ellepi. Kb. 4-6 hétig állni hagyjuk, közben naponta megkeverjük vagy óvatosan „felrázzuk”, átmozgatjuk az üveg tartalmát. Ügyelünk arra, hogy a szirmok mindig az olaj alatt maradjanak. Végül leszűrjük.

Az így kapott rózsás olajat felhasználhatjuk önmagában masszázsolajként vagy testápolóként.

7. Rózsaszirom kenőcs

A rózsás olajat felhasználhatjuk kenőcs készítéséhez is. Száraz, irritált, öregedő vagy a túl sok napozástól, szoláriumozástól irritált bőrre is jótékony hatású.

Legegyszerűbb formában olvassz össze vízgőz fölött 4 rész rózsaszirmos olajat 1 rész méhviasszal, majd töltsd tiszta tégelybe, és hagyd kihűlni.

8. Rózsás testápolótömb

A testápolótömb egyszerűen használható közvetlenül fürdés vagy zuhanyozás után. Az arányok és összetevők változtatásával testvajakat és különféle testápolókat is készítünk.

9. Ajakápoló balzsam

Az ajkak érzékeny bőrének is kiváló ápolója a rózsaszirom. Rózsás gyógyolajból hidegen sajtolt növényi vajakkal különösen kellemes ajakápoló készül. Kb. 4 rész vajhoz elegendő 1 rész gyógyolajat adni.

10. Rózsás fürdősó

Hozzávalók

1 csésze keserűsó (Epsom-só)
néhány evőkanálnyi Himalája-, parajdi vagy más természetes só
1 nagy marék szárított és apróra morzsolt rózsaszirom
néhány csepp rózsa/geránium/levendula illóolaj

Keverd össze a hozzávalókat, és öntsd egy szép formájú befőttesüvegbe, így a fürdőszoba dísze is válhat belőle.

Mielőtt a fürdővízbe kerül, érdemes egy kis tasakba kötni néhány evőkanálnyi mennyiséget, és így a vízsugár alá vagy a vízbe helyezni. A rózsaszirmok így nem fogják eldugítani a lefolyót.

+1 Mézes-rózsás arctisztító

Hozzávalók

2 ek. zabpehely (vagy zabpehelyliszt)
egy nagy marék szárított rózsaszirom
0,5 dl méz
1 tk. csipkebogyó-magolaj vagy más hidegen sajtolt növényi olaj (elhagyható)

Elkészítés

Egy konyhai aprítóban (vagy mozsárban) a zabpelyhet megőröljük, majd hozzáadjuk a rózsaszirmot, és amennyire csak lehet, finomra őröljük az egészet.
Hozzáadjuk a mézet és az olajat, alaposan összekeverjük, majd egy tiszta üvegtégelybe töltjük.

Ha nem kerül víz a tégelybe, akkor kb. 1-2 hónapig tárolható biztonsággal.

Köszönöm, hogy ellátogattál oldalamra. Ha tetszett a cikk, kérlek, oszd meg ismerőseiddel is.

Tags: No tags

Comments are closed.