Kamillatea 5 legfontosabb hatása - GyógyfüvesKertem

5 fontos hatása a kamillateának – A gyógyfüves kertem.

5 fontos hatása a kamillateának – A gyógyfüves kertem.

A kamilla hatóanyagai többek között szélhajtó, enyhe nyugtató, erős gyulladáscsökkentő, sebgyógyító és fájdalomcsillapító hatású hatóanyagokat tartalmaznak. A kamillatea 5 legfontosabb hatását is ezek jelentik.

A kamilla egy igen széles körben kutatott gyógynövény, rengeteg igazolt hatásával találkozhatunk a legkülönfélébb gyulladásos panaszoktól a hisztamingátló (antiellergén) hatásán át az ekcémára vagy a menstruációs görcsökre gyakorolt hatásáig.

1. Szorongáscsökkentő és nyugtató

Amikor a nyugtató hatású gyógynövényeket vesszük sorra, a kamilla sosincs az elsők között, hiszen nem a legtipikusabb nyugtató gyógynövényünk.

A kamilla azonban nyugtatja a központi idegrendszert, így hatékonyan enyhíti a szorongást, támogatja a pihenést, segíti az esti elalvást, így nyugtató keverékekben mindenképpen helyet érdemelhet, illetve illóolajának párologtatása önmagában is hatásos erre a célra.

2. Gyomornyugtató, emésztésjavító

Sokan pont keserű íze miatt nem kedvelik a kamillateát, pedig keserűanyagai jótékony hatásúak az emésztésre. Ilyen esetben étkezés előtt fél órával érdemes fogyasztani az édesítetlen kamillateát.

Étkezés után fogyasztva enyhíti a túlevés, illetve a túl nehéz ételek miatt kialakuló kellemetlen közérzetet, gyomorfeszülést, illetve görcsoldó hatásának köszönhetően a puffadást.

Nyugtató hatásának köszönhetően a stressz okozta emésztési panaszokra is hatásos, különösen citromfűteával keverve.

Hideg teája az emésztőrendszeri vérzések enyhítésében is segít, ám vérzéses állapotok esetén mindenképpen forduljunk orvoshoz.

Bakteriosztatikus (vagyis a baktériumok szaporodását gátló) hatású a Staphylococcus aureus, a Bacillus subtilis és Escherichia coli fertőzés esetén.

3. Gyulladáscsökkentő

A kamillának talán a gyulladáscsökkentő hatása a legismertebb. Szinte nincs olyan gyulladásos probléma, legyen szó akár külsőleges, akár belsőleges gyulladásról, amelyre ne lenne hatékony. Méghozzá igen hatékony.

Mindenféle bőrgyulladásra használható az ekcémától a kiütésekig, a pattanásoktól a napégésig, a körömágy-gyulladástól az aranyérig. Sebek elfertőzédésének megakadályozására cseranyagokat tartalmazó gyógynövényekkel (málnalevél, apróbojtorján, szerderlevél stb.) érdemes keverni.

Mivel annyira enyhe gyógynövény, ezért a nyálkahártyákhoz is kíméletes. A kötőhártya-gyulladástól a szájnyálkahártya gyulladásáig, az arcüreggyulladástól a légutak gyulladásáig. Ez utóbbi két esetben kiválóan használható inhalálásra.

Belsőleg a teljes emésztőrendszer gyulladásos panaszaira hatásos a torokgyulladástól a nyelőcső gyulladásán és a gyomor nyálkahártyájának gyulladásán (gyomorrontáson) át a beleket érintő gyulladásos, hurutos panaszokig.

Belsőleg alkalmazva az emésztőrendszeren kívül minden belső szervünk és szervrendszerünk gyulladásos panaszaira használható: a húgyutakat, a légutakat, a belső nemiszerveket érintő gyulladásos panaszokra is hatásos.

4. Enyhíti a menstruációs görcsöket

A kamilla fájdalomcsillapító és görcsoldó hatású. Ezt apigenin és bisabolol hatóanyagainak együttesen köszönheti. Az apigenin önmagában is erősebb hatású a mák papaverinjénél.

Ráadásul ahogy latin neve is mutatja, a nők gyógynövénye, így a menstruációs görcsön túl mindenféle női panaszokra igen hatásosnak bizonyul.

5. Gyermekek gyógynövénye

Ám nem csak a nők gyógynövénye, hanem a gyermekeké is, akik szintén nagyon jól reagálnak a kamilla hatásaira. Ugyanis olyan gyengéd gyógynövény, melyet általában a csecsemők is jól tolerálnak.

Régen általános volt, hogy a csecsemőket kamillateás vízben fürdették az édesanyák. Ez egyrészt jót tett az érzékeny bababőrnek, másrészt segítette az esti elalvást is.

Kisbabák hasfájására a nagyon-nagyon híg kamillatea (akár édesköményteával vagy kaporteával keverve) hatásos.

Fogzási panaszok esetén viszont a jó töményre elkészített kamillateába mártott ujjunkkal érdemes a kisbaba fájós ínyét masszírozni.

Kamilla mellékhatásai

A kamilla antiallergén hatású gyógynövényként is ismert. Ugyanakkor a kamilla maga is okozhat allergiás reakciókat arra érzékenyeknél. Aki a fészkesvirágzatúakra allergiás, a kamillával is bánjon óvatosan.

Túladagolását és várandósság idején történő alkalmazását inkább kerüljük.

Nézd meg ezeket is:

Kamillatea elkészítése

Vaníliafagylat kamillás mézzel

Az oldalon olvasható információk nem helyettesítik az orvosi konzultációt, és nem minősülnek kezelési javaslatnak.

Köszönöm, hogy ellátogattál oldalamra. Ha tetszett a cikk, kérlek, oszd meg ismerőseiddel is.

Tags: No tags

Comments are closed.