Sütőtökfűszeres latte gyógynövényekkel – pumpkin spice latte másképp

Sütőtökös fűszerlatte gyógyhatású növénykivonatokkal – alternatív módon pumpkin spice latte.

Sütőtökös fűszerlatte gyógyhatású növénykivonatokkal – alternatív módon pumpkin spice latte.

in hungarian

A gyógynövényes sütőtökfűszeres latte egy ízletes és tápláló őszi ital. A hozzávalók tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal, a fűszerek (pumpkin spice) pedig melengetnek, növelik a komfortérzetet, és persze gyógynövényi minőségükkel is gazdagítják a lattét.

A gyógynövényes latte élmény

A házi gyógynövényes latte készítése több, mint egy finom kuckózós ital élménye. A jellegzetes őszi-téli hozzávalók és az elkészítés folyamata teszik igazán különlegessé és izgalmassá a reggeli vagy délutáni kényeztetést.

Bár a folyamat egyszerűsítő, ám legalább egyszer érdemes átélni a folyamatot a pörkölődő gyógynövények illatával, a sütőtökpüré előkészítésével, a tej felhabosításával, és végül minden egyes korty lassú ízlelésével, miközben gyönyörködünk az őszi színekben, akár az ablakon keresztül.

Pumpkin spice latte

A klasszikus pumpkin spice latte, vagyis sütőtökfűszeres tejeskávé pressszókávéval készül, amit ebben a receptben pitypanggyökérből és katánggyökérből készült gyógynövényes kávé helyettesít.

A sütőtökfűszer és a tej teszi fel az i-re a pontot, és hagyományosan sütőtökpüré sem feltétlenül kerül a pumpkin spice lattéba. Ebben a receptben az ősz ajándékát, a sütőtököt is felhasználtam, és mivel nálunk a sütőtökfűszer még épphogy elterjedőben van, egy házi keverékkel helyettesítettem, de mézeskalácsfűszerrel is nagyon finom. Személyes kedvencem pedig a kizárólag szegfűszeggel ízesített változat.

Hogyan készül a gyógynövényes sütőtökfűszeres latte?

Mielőtt megijednél, a gyógynövényeket helyettesíted a szokásos és kedvenc kávéddal.

Ha pedig a gyógynövényeket választod, akkor sem szükséges minden alkalommal plusz időt szánnod a pörkölésre. Készíts egyszerre nagyobb mennyiséget, kihűlés után pedig tárold sötét, hűvös helyen egy jól záródó befőttesüvegben.

A fűszereket helyettesíted a kedvenc sütőtökfűszereddel vagy mézeskalács fűszerkeverékkel is, illetve ezekből is összekeverhetsz előre akkora mennyiséget, ami több adag lattéhoz is elég lesz.

Hozzávalók a sütőtökfűszeres lattéhoz (2-3 bögre)

  • 2 ek. gyermekláncfű-gyökér
  • 1/2 ek. bojtorjángyökér
  • 8 ek. sütőtökpüré
  • 2 ek. méz (vagy más édesítő, pl. agávészirup, juharszirup vagy valamilyen (házi) gyógynövényes szirup, ízlés szerint)
  • 2 tk. vaj (elhagyható)
  • 1 kk. őrölt fahéj
  • ¼ kk. őrölt szegfűbors vagy szegfűszeg
  • ¼ kk. őrölt szerecsendió
  • ¼ kk. őrölt gyömbér
  • 3 dl víz
  • 3 dl (növényi) tej

Gyógynövényes sütőtökfűszeres latte elkészítése

  1. Pörköld meg a bojtorjángyökeret és a gyermekláncfű-gyökeret egy kis serpenyőben alacsony hőfokon gyakori kevergetés mellett. Nem kell alá zsiradék. Addig pörköld, amíg kissé megsötétednek a gyökérdarabok, és kellemesen felszáll az illatuk. Vigyázz, nehogy megégjen. Ha friss gyökereket használsz, jóval hosszabb pörkölési időre számíts, mint szárított gyökerek esetén.
  2. A megpörkölt gyökereket 3 dl vízzel forrald fel, majd főzd alacsony hőfokon kb. 20 percig.
  3. Közben a sütőtökpürét, a puha vajat, a mézet, illetve a fűszereket vagy fűszerkeveréket tedd turmixgépbe.
  4. Szűrd le a gyökerekből főzött teát, és hagyd picit hűlni.
  5. Melegítsd fel a tejet, de ne forrald fel. Tedd egy befőttesüvegbe, tedd rá a tetejét, és alaposan rázogatva habosítsd fel a duplájára, vagy használj tejhabosítót.
  6. Öntsd a gyökérteát a turmixgépbe, turmixold össze a fűszeres tökpürével.
  7. Végül öntsd két nagy bögrébe a sütőtökös teát, és öntsd fel a felhabosított tejjel.
  8. A tetejére tehetsz tejszínhabot, és megszórhatod őrölt fahéjjal, őrölt szegfűszeggel vagy a fűszerkeverékkel.

Ha csak kisebb bögréid vannak, akkor ez a mennyiség három bögréhez is elég lesz.

Ha nem szeretnél a tej habosításával külön bíbelődni, habosíthatod a turmixgépben is a többi hozzávalóval együtt.

A sütőtök

Tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és növényi színanyagokkal, melyek antioxidáns hatásúak, így segítenek a szabad gyökök közömbösítésében. Különösen sok béta-karotint tartalmaz, amely nem csak a szemünknek tesz jót, de immunerősítő is.

A gyermekláncfű gyökere

A teljes növény jótékony hatású a szervezetünkre, a gyökérben azonban vas, mangán, kalcium, kálium és karotin is található, emellett inulintartalma prebiotikumként támogatja a bélrendszer egészségét, és olyan szénhidrát, melynek feldolgozásához nincs szükség inzulinra, ráadásul a vércukorszintet is csökkenti.

A pitypanggyökér ezen kívül a máj és az epe kiváló gyógynövénye, és segít a szervezetben kialakuló különféle pangások kimozdításában is.

A bojtorján gyökere

Szintén tele van tápanyagokkal, kalcium, kálium és magnézium is található benne, de antioxidánsokban is gazdag, és szintén magas az inulintartalma. Bőrünk egészségét is támogatja, mivel pozitív hatással van a faggyúmirigyekre, ami a természetes antimikrobiális faggyú kiválasztásával védi bőrünket. Ez egyaránt jó hír a száraz és a zsíros bőr problémája esetén is.

Fahéj, gyömbér, szerecsendió, szegfűbors, szegfűszeg

A tipikus mézeskalácsfűszerek nem véletlenül hagyományos téli fűszerek, hiszen kellemesen csípősek, ezáltal melegítő hatásúak. Fokozzák a vérkeringést, támogatják az emésztőrendszer megfelelő működését, antibakteriális hatásúak, a szerecsendió ezenkívül relaxációt segítő hatású is.

Köszönöm, hogy ellátogattál oldalamra. Ha tetszett a cikk, kérlek, oszd meg ismerőseiddel is.

Tags: No tags

Comments are closed.