Ne fogyassz gyömbért, ha… - GyógyfüvesKertem

Kerüld el a gyömbér fogyasztását, ha… – GyógyfüvesKertem

Kerüld el a gyömbér fogyasztását, ha… – GyógyfüvesKertem

in hungarian

A gyömbér nagyon egészséges, mégse fogyassz gyömbért, ha az alábbi panaszok közül bármelyik előfordul nálad.


A gyömbér ősidők óta használatos gyógynövény és fűszernövény Kelet-Ázsiában, főként Indiában, Kínában és Japánban. Napjainkban gyakran emlegetjük a superfood kategóriában, pedig nem mindenkire hat kedvezően. Sőt.

A gyömbérben található gingerol gyulladáscsökkentő, antioxidáns, és erősíti immunrendszerünket is. Igen sok kedvező hatását használhatjuk ki egészségünk megőrzésére, de bizonyos kockázatokkal is számolnunk kell, főként akkor, ha nagyobb adagokban fogyasztjuk.

Bizonyos állapotokat súlyosbíthat, illetve komplikációkat is okozhat, ezért bizonyos esetekben megfontolandó, hogy beiktassuk-e, illetve milyen mértékben iktassuk be étrendünkbe.

Lássuk a legfontosabb kockázatokat!

Gyógyszerek hatásának befolyásolása

A gyömbér vérhígító és glükózszintet csökkentő hatású, ezért főként a vérnyomásra és cukorbetegségre szedett gyógyszerek hatását befolyásolhatja a gyömbér fogyasztása. Mégpedig úgy, hogy megváltoztatja ezen gyógyszerek szervezetre gyakorolt hatását, illetve a gyógyszer nem úgy hat, ahogy kellene. Főként az inzulin, a bétablokkolók és az antikoagulánsok esetén kell elővigyázatosnak lenni.

Soványság esetén

A gyömbér glükózszintet csökkentő hatása nemcsak a vér cukorszintjének normalizálásában segít, de az egyenletesebbé váló vércukorszint következtében csökkenti az éhségérzetet, így elősegíti a fogyást is.

Ugyanakkor soványság (BMI 18,5 alatt) esetén el kell kerülni fogyasztását a test további állapotromlásának megelőzése érdekében. Alacsony BMI esetén a gyömbér az izomtömeg csökkenését, hajhullást, vitaminhiányt és menstruációs problémákat okozhat.

Vérzékenység esetén

Hemofília esetén a vér nem képes megalvadni, a legapróbb sérülés is súlyos vérvesztéshez vezet. A gyömbér serkenti a vérkeringést és vérhígító hatású, ami gyógyszerszedést még nem igénylő magas vérnyomás vagy vénás panaszok esetén előnyös is lehet, de vérzékenység esetén súlyos problémát okozhat.

Várandósság esetén

Bár a reggeli rosszullétek és hányinger esetén hatásos lehet egy csésze hideg gyömbértea, az utolsó három hónapban, illetve veszélyeztetett terhesség esetén kerülendő, mivel vetélést okozhat

Most már tisztában vagy vele, hogy mikor ne fogyassz gyömbért. Legtöbben azonban nincsenek tisztában ennek az egyre kedveltebb fűszergyógynövénynek a lehetséges mellékhatásaival, ezért kérlek, hogy segíts informálni ismerőseidet és szeretteidet egy megosztással.

Köszönöm, hogy ellátogattál oldalamra. Ha tetszett a cikk, kérlek, oszd meg ismerőseiddel is.

Tags: No tags

Comments are closed.