Melyik csipkebogyó ehető? - GyógyfüvesKertem

GyógyfüvesKertem: Melyik csipkebogyó fogyasztható?

GyógyfüvesKertem: Melyik csipkebogyó fogyasztható?

in hungarian

Egyik kedvenc ősszel gyűjtő gyógynövényünk a csipkebogyó. A csipkelekváron, vagyis a hecsedlin kívül érdemes kipróbálni szószként vagy bármilyen receptben a bogyós gyümölcsök helyettesítőjeként. De vajon melyik csipkebogyó ehető?

Vadrózsák és csipkebogyók

A rózsa nemzetség világszerte több mint 300 vadon előforduló és termesztett fajt számlál.

Tehát okkal és joggal merülhet fel a kérdés, hogy ezek közül melyik rózsa szirma és csipkebogyója ehető.

Magyarországon hagyományosan a hosszúkás piros csipkebogyókat részesítjük előnyben, és valóban úgy tűnik, hogy ezeknek a csipkebogyóknak a legjobbak a beltartalmai értékei. Ezek többnyire a gyepűrózsa (Rosa canina) termését jelentik, illetve a vadon begyűjtött csipkebogyókat az általános gyakorlat egy fajként, mint R. canina kezeli.

Egyébként érdekes, hogy honnan kapta a gyepűrózsa a latin nevét. A Rosa canina szó szerint kutyarózsát jelent, és arra utal, hogy a rómaiak veszett kutya harapására ajánlották ezt a növényt. Ennek a javaslatnak a hatékonyságát azóta sem sikerült igazolni, és még ennél a ténynél is érdekesebb lenne azt tudni, hogy a rómaiak ezt a javallatot mire alapozták.

Magyarországon vadon leggyakrabban a gyepűrózsa, a berki rózsa (Rosa corymbifera) és a rozsdás rózsa (R. rubiginosa) fordul elő, ám a gyűjtő rózsafajok száma eléri a két tucatot is.

Fontos tudni, hogy a havasalji rózsa (R. pendulina), a szentendrei rózsa (R. sancti-andreae) és az almarózsa (R. pomifera) védettek, ezért vadon termő állományaik nem gyűjtőek.

A kis termetű, tarackoló, heverő-kúszó hajtású, apró termésű, kevés gyümölcsű fajokat nem gyűjtjük, bár ezek is ehetőek.

A rózsák nemesítése valószínűleg a kínai császári kertekben kezdődött, és így a rózsának már az ókorban is rengeteg nemesített változata létezett. A görög Dioszküridész és Galénosz viszont gyógyászati célra a vadrózsákat részesítette előnyben, a parlagi rózsát (Rosa gallica), a berki rózsát és a már említett gyepürózsát. A parlagi rózsa két változata, a százlevelű rózsa (R. centifolia) és a damaszkuszi rózsa (R. x damascena) valószínűleg a keresztes lovagok közvetítésével került a Szentföldről Európába.

Százlevelű rózsa virága

A százlevelű rózsa főként az Alföldön néhol vadon is előfordul, a damaszkuszi rózsát kertészetekből lehet beszerezni. A két faj nagyon hasonló a virágok kinézetét és illatát tekintve.

A vadrózsák különféle fajai szinte az egész világon megtalálhatóak. Ahogy említettem, nálunk a hosszúkás piros csipkebogyókat részesítjük előnyben, de a világon sokfelé a sárga, narancssárga vagy éppen barnás terméseket is gyűjtik, függetlenül attól, hogy azok gömbölyűek (pl. a japán rózsa, R. rugosa termései), hosszúkásak, vagy hogy vadon élő vagy termesztett fajokról származnak-e.

Japán rózsa termése

A nemes, úgynevezett tearózsák szirmai és termései szintén ehetőek, tehát elmondhatjuk, hogy tulajdonképpen az összes rózsafaj (Rosa spp.) fogyasztható.

A kerti rózsák esetében arra kell ügyelni, hogy csak permetezésmentes bokorról szedjünk virágokat, illetve csipkebogyót.

A tearózsák terméseivel sok esetben azért nem találkozunk, mert az elnyílt virágok eltávolítása ugyan a virágzást elősegíti, ám a csipkebogyó kifejlődését meghiúsítja.

A csipkebogyó felismerése és gyűjtése

Rózsával már mindenki találkozott, ha máshol nem, akkor a virágvázában, így a leveleit is valószínűleg mindenki felismeri, tehát amíg ezek a bokron vannak, igen nehéz összetéveszteni bármi mással a csipkebogyót.

Szerencsére a csipkebogyó ideális gyűjtési ideje a fagyok előttre tehető, már ha gyógynövényként gyűjtjük, és a bogyókat szeretnénk megszárítani. Ekkor még a levelek is a bokron vannak.

S hogy mikor jó a csipkebogyó?

Gyógynövényként, teaként történő felhasználásra csak szép piros, érett, egészséges, kemény csipkebogyókat érdemes gyűjteni. Ezeket lehet minőségromlás nélkül megszárítani, tehát a megpuhult bogyók erre a célra értéktelenek.

Ha lekvárnak, szörpnek gyűjtjük, akkor viszont célszerű megvárni legalább az első fagyokat, így a gyümölcshús megpuhul és édesebb lesz, valamint a puhább bogyókkal dolgozni is könnyebb.

A csipkebogyó szedése sok türelmet igényel, még gyakorlott gyűjtők számára sem túl haladós tevékenység, ráadásul a szúrós hajtásokkal is számolnunk kell.

Enyhébb teleken a hajtásokon maradt megpuhult csipkebogyók kellemes meglepetést és finom nassolnivalót jelentenek a kirándulóknak.

Csipkebogyó hasonmásai

A csipkebogyó hosszúkás termése hasonlít a som és a borbolya szintén hosszúkás termésére, ám a levelek teljesen máshogy néznek ki, és szerencsére mindkettő ehető, így az esetleges tévesztés nem lesz végzetes.

A piros bogyós termésű növények között több mérgező is található, ám ezek kicsi gömbölyű bogyói nem hasonlítanak a csipkebogyóra, és levelük is teljesen másképp néz ki. (A rózsa viszonylag közeli rokonával, a galagonyával könnyebben összetévesztőek ezek a bogyók.)

A csipkebogyó szárítása, tartósítása és felhasználása

A szárításon és befőzésen kívül a csipkebogyókat felhasználhatjuk frissen például sütemények, desszertek, szószok, gyümölcsleves vagy akár tea készítéséhez, illetve le is fagyaszthatjuk a gyümölcsöket. Étkezési céllal csak a magok és a magokat körülvevő szőrök eltávolítása után alkalmas, ami vagy passzírozással vagy a termések kettévágásával és a magok kikaparásával lehetséges. Ipari méretekben erre a célra vágó-magozó gépet alkalmaznak.

Szárítás előtt is érdemes a gyümölcsöt kettévágni, és kikaparni a magokat, valamint az irritáló szőröket. A felezett termések könnyebben és gyorsabban száradnak, és ezáltal sokkal jobban megőrzik vitamintartalmukat.

Ezek is érdekelhetnek:

Csipkebogyólekvár készítése

Csipkebogyótea készítése

Kvíz – Mennyire ismered a csipkebogyót?

Csipkebogyó gyűjtése és felhasználása

Rózsaszirmok 10 felhasználása teáscsészétől a fürdőszobáig

 Köszönöm, hogy ellátogattál oldalamra. Ha tetszett a cikk, kérlek, oszd meg ismerőseiddel is.

Tags: No tags

Comments are closed.