15 gyógynövény és természetes gyógymód bőrgyulladásra és irritált bőrre

15 természetes növényi szer és gyógymód bőrgyulladás és irritált bőr kezelésére

15 természetes növényi szer és gyógymód bőrgyulladás és irritált bőr kezelésére

in hungarian

A bőrünk a testünk környezeti hatásoknak leginkább kitett szerve, és rengeteg irritáló anyaggal érintkezik nap mint nap, melynek eredménye akár bőrgyulladás is lehet. Még a bőrünk védelmében tett óvintézkedések is vezetnek bőrirritációhoz például a mosószerek, öblítők vagy egy nem megfelelő kozmetikum révén.

Olykor egyszerűen és könnyen orvosolható a probléma az irritációt okozó anyag kiiktatásával, máskor viszont ez kevésnek bizonyulhat, és valamilyen hatékony gyógymódra is szükségünk lehet.

Szerencsére számos gyógynövény létezik, amelyek tökéletesen alkalmasak az irritált vagy gyulladt bőr megnyugtatására és ápolására.

Melyek a leggyakrabban előforduló bőrirritációk?

A bőrirritációknak sokféle formája van. Okozhatja ezeket allergiás reakció, de akár különféle tényezőkből eredő krónikus állapot is kialakulhat, és az is lehet, hogy sosem derül ki a valódi ok.

Különféle betegségek során, azok kísérőtüneteként is kialakulhat bőrirritáció vagy bőrgyulladás, így ha ilyesmire gyanakszunk, keressük fel orvosunkat, mielőtt egyedül próbálnánk megoldani a problémát.

Az irritált, gyulladt bőr leggyakoribb formái a rosacea, az ekcéma, a kontakt dermatitisz, a napégés, a kiütések, a pattanások és az akne.

Melyek a bőrirritáció és bőrgyulladás gyakori okai?

Allergének

Allergének és potenciális irritáló anyagok mindenhol vannak. Ez megnehezíti annak felismerését, hogy a szappan, a kozmetikumok, a mosószer, a háztartási tisztítószerek, az öblítőszer vagy bármi más okozza-e a bőrirritációt. A rejtély megoldásához minden gyanús dolog egyenként történő kiiktatása útján juthatunk el legegyszerűbben. Ha hirtelen jelenik meg egy bőrtünet, akkor legvalószínűbb, hogy egy új termék a bűnös, például az új tisztítószer vagy kozmetikum.

Stressz

Ha örökre száműzhetnénk a stresszt az életünkből, az milyen csodálatos lenne, igaz? Valójában nem, mert egy bizonyos fokú stresszre az életben maradásunkhoz is szükség van, de az állandó stressz, feszültség és szorongás csökkentése mindenképpen fontos nem csak a bőrelváltozások, de az egész szervezetünk egészségének szempontjából.

Bőrápolási termékek, kozmetikumok

A bőrápolási termékek gyakran tartalmaznak káros mesterséges összetevőket, amelyek nem éppen a bőrünk (vagy az egészségünk) barátai.

Kérd el az ebookot: 20+1 vegyi anyag, amit nem akarsz a kozmetikumaid összetevői között látni

Nem tud szabadon lélegezni a bőr

Sokaknak ez még mindig a misztikum világába tartozik, esetleg nem is hallottak róla, pedig a bőrlégzés létezik. Persze ettől függetlenül is, ha egy kis darab bőrünket valamilyen szintetikus anyaggal zárjuk el a külvilágtól, megszűnik a megfelelő légáramlás, a bőrünk pedig befülled. Ha az izzadság nem tud elpárologni, és megül a bőrünkön, az is bőrirritációt okozhat. Sok bőrprobléma minimalizálható a természetes textíliákból (pamut, lenvászon, selyem, kender) készült ruhákkal.

Napsütés és más környezeti hatások

A napsütés, a szél, a hideg, száraz levegő vagy akár a meleg, száraz levegő is mind-mind irritálhatja a bőrünket, de legalábbis nehéz feladat elé állítja. Minél kevésbé tesszük ki ezeknek az elemeknek a bőrünket, annál kisebb az esélye, hogy bőrünk reagálni fog. A kesztyű, a sapka és a sál, a természetes alapú bőrvédő és fényvédő kozmetikumok, nyáron a széles karimájú kalapok és a könnyű, világos ruházat sokat segít a bőrünk védelmében.

Gyógyszerek

Bizonyos gyógyszerek kiszáríthatják a bőrünket, vagy allergiás reakciókat és kiütéseket okozhatnak. Ha a gyógyszerre gyanakszunk, azt érdemes a kezelőorvossal megbeszélni.

Sajnos nem mindig tudjuk, mi okozza a bőrirritációt vagy a bőrgyulladást, és csak annak érdekében tudunk a lehető legtöbbet tenni, hogy megnyugtassuk a bőrt.

Mely gyógynövények a leghatékonyabbak a gyulladt és irritált bőr megnyugtatására?

1. Körömvirág (Calendula officinalis)

A többek között festőnövényként is használatos szép sárga virágoknak összehúzó, antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságai is vannak, amelyek miatt kiválóan alkalmas a bőrirritációk, égési sérülések enyhítésére, a sebek gyorsabb gyógyulásának elősegítésére. Tele van antioxidánsokkal is, amelyek segítenek megvédeni a bőrt az oxidatív károsodástól.

Mindenféle bőrproblémára jól alkalmazható, ritkán okoz allergiát, és miközben hatásában erős, a bőrhöz és a nyálkahártyákhoz nagyon gyengéd.

2. Zab (Avena sativa)

Ha eddig csak a reggelizőtáladban ismerted a zabot, akkor érdemes gyógynövényként is megismerni. Az irritált, gyulladt bőr számára is hasznos, hiszen képes megnyugtatni a viszkető bőrt, de a száraz, érzékeny bőrre is kiválóan alkalmas.

A zab emellett tele van fehérjével, E-vitaminnal, antioxidánsokkal és gyulladáscsökkentő vegyületekkel, és rendkívül kíméletes. Az őrölt zab gyengéd, de hatékony hámlasztó is.

3. Kamilla (Matricaria recutita)

Ez a gyulladáscsökkentő növényi vegyületekben gazdag gyógynövény számos gyakori bőrbetegség, például ekcéma és rosacea esetén is segít. A stressz és a szorongás csillapítására szolgáló teaként évszázadok óta használják, és helyileg alkalmazva a bőrre is nyugtatóan hat. Magas az antioxidáns-tartalma is, és nagyszerűen javítja és helyreállítja a bőr védőfunkcióját, hogy segítsen a bőrnek megtartani a nedvességet.

4. Orvosi ziliz (Althaea officinalis)

A zilizgyökér nyálkaanyagai segítenek megnyugtatni a bőrt és lezárni a bőrgátat. Tanulmányok azt mutatják, hogy a zilizgyökér hatékony az ekcéma és a dermatitisz kezelésére. Az ájurvédikus és kínai orvoslásban a zilizgyökeret adaptogénként is használják, ami azt jelenti, hogy segít szabályozni a szervezet stresszre adott válaszreakcióját. Az alacsonyabb stressz-szint segít megelőzni a bőr irritációját.

5. Aloé (Aloe vera)

A napégés és kisebb háztartási égési sérülések kezelésére gyakorta használt aloé az egyik legjobb választás a száraz, irritált bőr hűtésére és megnyugtatására. Ennek a szárazságtűrő növénynek a kocsonyaszerű, zselés belseje csodálatos gyulladáscsökkentő és gyógyító tulajdonságokkal rendelkezik, emellett nedvesítőként is működik, vagyis hidratálja a bőrt. Emellett fokozza a kollagéntermelést, amivel csökkenti az öregedés jeleit.

Aloé zselé kinyerése

6. Rózsa (Rosa spp.)

A rózsa illatos, selymes szirmai számos pozitívumot hordoznak magukban a bőr számára. A rózsa köztudottan hidratáló hatású, és kiválóan alkalmas az irritált bőr pirosságának csökkentésére, hiszen erőteljes gyulladáscsökkentő és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, miközben nagyon gyengéd a bőrhöz és a nyálkahártyákhoz.

Továbbá tele van tápanyagokkal, amelyek segítenek a kollagéntermelés fokozásában a fiatalosabbnak tűnő bőr érdekében.

Rózsás testápolótömb

7. Vörös szil (Ulmus rubra)

Hagyományosan az ameirkai őslakosok a „csúszós szilfát” (slippery elm) használták a sebek kezelésére és az égési sérülések enyhítésére. A csúszós jelző a szilfakéregben található nyálkaanyagnak köszönhető, amely segít a bőrnek megtartani a nedvességet. Vitaminokban, ásványi anyagokban és bioaktív vegyületekben is gazdag, amelyek segítenek leküzdeni a gyulladást, és erősítik a bőrt. Remekül alkalmazható olyan bőrbetegségek kezelésére, mint az ekcéma, a pattanások és a pikkelysömör.

8. Levendula (Lavandula angustifolia)

Nyugtató, púderes illata mellett a levendula gyógyítja és megnyugtatja az irritációval járó bőrbetegségek szinte minden típusát, miközben nagyon gyengéd a bőrhöz. Gyulladáscsökkentő hatású, és segít visszaadni az egyensúlyt és a tónust a stresszes bőrnek.

Levendulás fürdősó

Levendula balzsam

Ekcéma, pikkelysömör és más makacs bőrpanaszok

A bőrünkön megjelenő problémák a külső hatásokon kívül belülről is fakadhatnak, hiszen a bőrünk az egyik legnagyobb méregtelenítő szervünk, ráadásul a máj túlterheltsége is gyakran jelentkezik bőrpanaszok formájában.

A különféle méregtelenítő hatású gyógynövények közül érdemes kiemelni az alábbi kettőt, melyek belsőlegesen alkalmazva is hatékonyan támogatják a májműködést, támogatják a méregtelenítési folyamatokat, és gyulladáscsökkentő hatásúak is.

9. Kurkuma (Curcuma longa)

A csodaszép aranysárga színű gyökér alkalmazása több ezer évre nyúlik vissza fűszerként és gyógynövényként egyaránt, bár napjainkban inkább szuperélelmiszerként népszerű.

A kurkuma rengeteg jótékony hatással rendelkezik, melyek közül kiemelendő (és az egyéb hatásait is rézben megalapozza) gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatása.

Az ekcéma és a pikkelysömör hátterében sok esetben a rossz emésztés és a máj méregtelenítő funciójának gyengülése áll. A kurkuma a szervezet szinte minden szervére hatással van, javítja a máj méregtelenítését, csökkenti a gyulladást az emésztőrendszerben és testszerte, valamint nyugtatja a bőrt.

10. Máriatövis (Silybum marianum)

A máriatövis az egyik legkiemelkedőbb gyógynövény, ha a máj egészségéről van szó. Májvédő, májat méregtelenítő és regeneráló gyógynövényként ismert, még gombamérgezés esetén is alkalmazzák a máriatövis kivonatából készülő gyógyszert.

Mivel a máriatövismag javítja a májsejtek méregtelenítő funkcióját, vagyis segít a nemkívánatos anyagok vérből történő minél hatékonyabb kiszűrésében, ezáltal a bőrt is nagymértékben tehermentesíti, így a bőr is gyorsabban regenerálódik.

11. Zöld tea (Camellia sinensis)

A zöld tea csökkenti a gyulladást, és antioxidáns, öregedésgátló hatású. Emellett gyengéd és nyugtató hatással van a bőrre, sőt természetes, bár nagyon alacsony védelmet nyújtó fényvédőszerként működik.

Növényi olajok a gyulladt, irritált bőr ápolására

12. Borágómagolaj

A borágómagolaj kivételesen nyugtató és hidratáló hatású, mivel magas az esszenciális zsírsav, a gamma-linolsav tartalma. A virágok emellett lágyító, gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkeznek. A borágó az ekcémával, bőrgyulladással és kiütésekkel járó viszkető, irritált bőrre is nyugtató hatású.

13. Ligetszépemagolaj

A száraz, irritált bőrre igen jótékony hatású a ligetszépe magjából préselt olaj. Segít leküzdeni a gyulladást, és omega-6 zsírsavakkal tölti fel a bőrt. Kiválóan alkalmas az ekcéma, rosacea és bőrgyulladás által érintett bőr megnyugtatására. Ráadásul javítja a bőr megújulását, így szinte fiatalítja a bőrt.

További természetes alapanyagok a gyulladt, irritált bőr ápolására

14. Epsom-só, keserűsó

Ez az egyszerű alapanyag enyhíti a gyulladást, az irritációt és véd a kiszáradás ellen, valamint megnyugtatja és kisimítja a bőrön található érdes foltokat, hogy a bőr puhább és egyenletesebb legyen. Magnéziumban gazdag, amely több mint 300 enzimatikus és anyagcsere-folyamatban játszik létfontosságú szerepet a szervezetben, beleértve a vérnyomás szabályozását és az immunrendszer támogatását. Emellett képes eltávolítani a méreganyagokat, ellazítani az izmokat, illóolajokkal kombinálva pedig segít eltávolítani az elhalt hámsejteket, és hidratálja a bőrt.

15. Méz

A méz gyulladáscsökkentő, antibakteriális, vírusellenes és gombaellenes is, és felgyorsítja a bőr gyógyulási folyamatát. Főként flavonoidjai miatt jótékony hatással lehet a pattanásokra vagy bőrhibákra hajlamos bőrre. Tanulmányok szerint valóban képes csökkenteni a pattanások méretét és gyógyulás időtartamát.

A legtöbb ember találkozik élete folyamán legalább egyszer a bőrirritáció vagy bőrgyulladás enyhébb vagy makacsabb formájával. A természetes növényi összetevőkből álló lista segít irritált bőrünk megnyugtatásában. Keressünk olyan termékeket, amelyek ezeket a csodálatos gyógynövényeket tartalmazzák, vagy próbáljuk ki, hogy otthon magunk készítünk belőlük gyógykészítményeket.
Ezek a csodás természetes és növényi alapanyagok felhasználhatóak borogatáshoz, fürdőhöz, kozmetikumokhoz a lemosóktól a tonikokon át a különféle krémekig.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesítik az orvosi konzultációt, és nem minősülnek kezelési javaslatnak.

 Köszönöm, hogy ellátogattál oldalamra. Ha tetszett a cikk, kérlek, oszd meg ismerőseiddel is.

Tags: No tags

Comments are closed.