A legjobb növényfelismerő applikációk - GyógyfüvesKertem

A legkiválóbb növényazonosító alkalmazások – GyógyfüvesKertem

A legkiválóbb növényazonosító alkalmazások – GyógyfüvesKertem

Gyakran merül fel a kérdés, hogy egy-egy fotón szereplő növény vajon gyógynövény-e, fogyasztható-e vagy netán mérgező. A következő kérdés pedig általában az, hogy melyik a legjobb növényfelismerő applikáció, amivel könnyen és biztosan be tudjuk azonosítani a számunkra – még – ismeretlen növényeket.

Modern világunkban mindenkinek a zsebében ott van egy miniszámítógép a telefonnak nevezett eszköz formájában, így nem csoda, hogy a gyógynövényhatározó könyvek lassan a múlt homályába vesznek, és növényfelismerő applikációkban keressük a megoldást.

Attól függ, hogy milyen telefon lapul a zsebünkben, a Google Play Áruházban (Play Store-ban) vagy az Apple AppStore-ban több applikációt is találunk, ha beírjuk a keresőbe, hogy „növényfelismerő” vagy „növényfelismerő magyar”.

Melyik növényfelismerő applikációt válasszuk?

Az, hogy számunkra végül melyik applikáció lesz a legmegfelelőbb, olykor egyéni szempontok függvénye is.

Mindenesetre arra érdemes odafigyelni, hogy milyen értékelést kapott egy-egy applikáció. Ki gondolná, hogy az androidos és az Apple áruházak között még ebben is van különbség?

Nézzünk is szét egy kicsit a legmagasabb pontszámokat kapott applikációk között!

Ingyenes applikációk: PlantNet és Google Lens

A cikk írásának időpontjában a PlantNet növényhatározó az AppStore-ban 4,8-as, a Play Áruházban 4,7-es értékelést kapott. Személy szerint nekem ez a kedvencem. Könnyen használható applikáció. A beazonosítást az adatbázisába a felhasználók által beazonosított és feltöltött növények alapján végzi. Meghatározhatjuk, hogy a növény mely része (virág, levél, termés stb.) alapján szeretnénk elvégezni a beazonosítást, illetve a lehetséges variációk pontosságát százalékos aránnyal is megjeleníti. Mindezek könnyítik a pontosabb meghatározás irányát.

Beazonosítás a virág alapján:

Beazonosítás a levél alapján:

A Google Lens talán a legismertebb növényhatározó, amely az AppStore-ban 4,3-as, a Play Áruházban pedig 4,7-es értékelést kapott. Ez utóbbi értéknél ne feledjük el, hogy mindkettő Google termék. A Google keresőben található fotók alapján végzi a felismerést, ami – valljuk be – nem mindig tökéletes, hiszen rengeteg olyan fotó kerül feltöltésre különféle cikkekhez, amelyen nem is az adott növény (esetleg valamely hasonmása) látható.

Fizetős applikációk

A Blossom a Play Áruházban és az AppStore-ban is 4,6-os értékelést kapott.

A PlantID a Play Áruházban 4,0-s, míg az AppStore-ban AI Plant Identifier néven 4,7-es értékelést kapott.

A PlantApp 4,6-os értékelést kapott a PlayÁruházban, míg az AppStoreban 4,7-est.

A Plantum (régen NatureID) 4,6-os értékelést kapott az AppStore-ban, a Play Áruházban viszont nem akadtam a nyomára. Régen ingyenes volt, de már ez is fizetős.

Egy ismerősöm hívta fel a figyelmemet a LeafSnapre, ami a Play Áruházban 4,0-es értékelést kapott, míg az AppStore-ban értékelés nélküli, ami a fentiekhez képest igen gyenge eredmény. Talán ez is elárul ezt-azt. Ráadásul régen ez is ingyenes volt, ma már fizetős.

A fizetős alkalmazásokról a letöltéskor általában nem derül ki, hogy fizetősek, hiszen mindegyikhez jár több-kevesebb próbaidőszak, amelynek a végén lemondható.

Ez azért jó, mert ha az ingyenes PlantNet vagy Google Lens nem nyerné el a tetszésedet, akkor a fizetősek közül egy próbaidőszak alatt könnyen ki tudod választani, hogy melyikre érdemes pénzt áldoznod. Ez egyébként a legtöbb applikáció esetén nagyságrendileg 10-15 ezer forintos összeget jelent évente a cikk írásának időpontjában.

A legtöbb applikációnak van asztali változata vagy weboldala, így a fotóinkat utólag is megpróbálhatjuk beazonosíthatni a segítségükkel a számítógépünk képernyője előtt, ami sokszor kényelmesebb lehet.

Milyen eredményeket várhatunk a növényfelismerő applikációktól, és mennyire használhatóak jól a növényfelismerő applikációk?

A fentiekben kipróbáltam egy fényképpel mindkét ingyenes applikációt, és mindkét applikáció ugyanarra az eredményre jutott, ami ráadásul a helyes megoldás is egyben.

A növény beazonosítása sokszor apróságokon múlhat, amit nem biztos, hogy lefényképezünk (ha nem tudjuk, hogy pontosan mit kell fényképezni), esetleg lefényképeztük ugyan, de nem látszik megfelelően a fotón. Fényképezésnél ügyelni kell arra, hogy minden irányból alaposan körbefotózd a növényt, hogy jól látszódjon a szára, levele, a virágzata alulról, felülről stb. Ennek hiányában máris hamis eredményekhez vezet az applikációval történő beazonosítás akkor is, ha egyébként a növényfelismerő applikáció viszonylag megbízható.

Éppen ezért a növényfelismerő applikációk használhatósága inkább abban rejlik, hogy segítenek a növények beazonosításában, segítenek behatárolni a lehetséges variációkat. Így egy növényhatározó könyvvel a kezünkben már könnyebben beazonosíthatjuk a növényünket.

Az applikációk valójában segítségünkre vannak a növények felismerése során, ám nem helyettesítik a növényhatározó könyveket és a gyakorlatot.

Attól végképp óva intenék mindenkit, hogy csupán növényhatározó applikációk segítségével „beazonosított” növényeket fogyasszon vagy használjon a házipatikában, mert az applikáció esetleges tévedése akár végzetes is lehet.

Az ernyősök köztudottan a legnehezebben beazonosítható és legtöbb tévedésre okot adó növénycsalád, ezért kipróbáltam egy ilyen fényképet is. Direkt csak a virágot fényképeztem, hiszen ez a való életben is sok problémát okoz. A virágzó növényekre ugyanis valahogy mindig felfigyelünk, és kezdőként valamiért azok beazonosítását is többnyire a virágaik alapján próbáljuk elvégezni.

Ez az eredmény pedig hűen tükrözi, hogy ez mennyire félrevezető tud lenni:

Köszönöm, hogy ellátogattál oldalamra. Ha tetszett a cikk, kérlek, oszd meg ismerőseiddel is.

Tags: No tags

Comments are closed.