10+1 ötlet a gyermekláncfű virágának felhasználásához

10+1 alkotói ötlet a boglárkaként is ismert gyermekláncfű virágának kihasználásához

10+1 alkotói ötlet a boglárkaként is ismert gyermekláncfű virágának kihasználásához

in hungarian

10+1 felfedezésre váró ötlet arra, hogy hogyan használd fel a gyermekláncfű virágát (és egyéb részeit) konyhától a házipatikán át a fürdőszobáig.

A gyermekláncfüvet még mindig sokan egyszerű gyomnövénynek (rosszabb esetben „gaznak”) tartják, ám szerencsére egyre többeket derítenek jókedvre kora tavasztól a csodás napsárga virágok, melyek ráadásul egy csomó jótékony tulajdonságot is hordoznak magukban.

A pitypangvirágok bőrsimító, bőrselymesítő hatásúak, hagyományosan durva, kiszáradt, kicserepesedett bőr ápolására is használhatóak. Ezen kívül enyhe fájdalomcsillapító hatásúak, ezért külsőlegesen fájó izmokra és egyéb fájdalmakra alkalmas kenőcsökben is felhasználhatóak.

Belsőlegesen – a gyermekláncfű leveleihez és gyökeréhez hasonlóan – akár étkezési céllal is használhatóak a szirmok. Ahogy az egész növény, úgy a teljes virágok is keserűek, ám a virágokról lecsipkedett szirmok nemcsak szépek, de kellemes ízűek is.

Gyermekláncfű receptek konyhától a házipatikán át a fürdőszobáig

1. Skandináv gyermekláncfű szirup/szörp

Ezt az izgalmas dán receptet érdemes kipróbálni, ha még nem ismered.

  • ½ kg alma (savanykásabb is lehet)
  • 1 liter víz
  • 1 kg cukor
  • kb. 50 pitypangvirág
  • 1 citrom leve
  1. Az almát vágd kis kockákra, nem szükséges meghámozni.
  2. A cukor kivételével minden hozzávalót tegyél egy fazékba, és forrald kb. fél órát.
  3. Szűrd le, majd mérd le a lé mennyiségét. Adj hozzá egyenlő mennyiségű cukrot. (Pl. fél liter léhez kb. fél kiló cukrot.)
  4. Forrald fel, amíg kicsit elkezd sűrűsödni, de ne forrald túl hosszú ideig, hogy ne veszítse el a szép színét.
  5. Öntsd a forró szirupot palackokba.
  6. Használhatod szörpként is, vagy különféle desszertekre, palacsintára, joghurtra is önted, vagy próbáld ki sült zöldségek ízesítésére.

2. Gyermekláncfű méz

A gyermekláncfűméz elkészítése gyerekjáték, valóban a legkisebb gyermekeket is bevonhatjuk az első lépéstől az utolsóig az elkészítésébe.

A virágszirmokat lecsipkedjük a virágokról, egy megfelelő méretű befőttesüvegbe tesszük, és felöntjük mézzel.
Fogyasztás előtt legalább néhány napig, de inkább 1-2 hétig állni hagyjuk. Nem szükséges leszűrni, a szirmokat is nyugodtan elfogyaszthatjuk.

3. Pitypangméz, ami nem is méz

Évekkel ezelőtt terjedt el a hamis pitypangméz receptje, ami valójában egy jó sűrű gyermekláncfüves cukorszirup, és a mézhez az állagán kívül nem sok köze van.

  • néhány maréknyi gyermekláncfű virág
  • kb. fél liter víz
  • kb. 1 kg cukor
  • 1 citrom leve citrom leve
  1. A virágokról lecsipkedjük a szirmokat, majd felöntjük annyi vízzel, ami ellepi. Felforraljuk, majd amint felforrt, elzárjuk alatta a hőforrást.
  2. Legalább egy éjszakán át, de akár egy teljes napig is állni hagyjuk.
  3. Leszűrjük, hozzáadjuk a citrom levét, és alacsony hőmérsékleten elkezdjük redukálni, vagyis elforralni (elpárologtatni) a felesleges vizet.
  4. Ha már felforrt, hozzáadjuk a cukrot is, és addig főzzük továbbra is alacsony hőfokon, amíg szirupos, méz állagú lesz.
  5. Az elkészült pitypangmézet befőttesüvegbe töltjük, és hűtőszekrényben tároljuk.

A víz és cukor mennyisége attól is függ, hogy mennyi virágsziromból készül a pitypangméz.

4. Gyermekláncfű ecet

  • Az ecetet egyszerűen felhasználhatod salátaöntetekhez (2 ek. ecetet keverj el 2 ek. olívaolajjal, adj hozzá egy csipet sót és pár csepp mézet, majd egy villával keverd egyneművé)
  • Italaid (víz, tea) ízesítésére is használhatod.
  • Egyenlő arányban vízzel hígítva felhasználhatod például hajmosás utáni hajöblítőként (nem kell kiöblíteni a hajadból, az ecet szaga elillan).
  • Szórófejes flakonba töltve és kevés vízzel hígítva rovarcsípéseket is kezelhetsz vele.
  • Fürdőadalékként is használhatod izomlazító fürdőben (Epsom-sót is adhatsz a fürdővízhez a még jobb hatás érdekében).
  • Elkeverheted (gyógynövényes) mézzel, és így egy édes-savanyú szirupot kapsz végeredményként, amit más szirupokhoz hasonlóan használhatsz attól függően, hogy milyen gyógynövényekből készítetted.

A gyermekláncfű ecet elkészítéséhez használhatsz csak virágokat is, ám még jobb, ha leveleket és virágszárakat is adsz hozzá. Főleg a levelekben van rengeteg ásványi anyag (pl. kalcium, kálium, magnézium, vas), amelyeket nagyon jól ki tudunk vonni ecettel. A virágszárak pedig epekőoldó és epe-májtisztító hatásúak.

Elkészítése:

  1. A gyógynövényes ecetek elkészítéséhez almaecetet vagy más természetes ecetet használj, például borecetet.
  2. Egy befőttesüveget tölts meg az aprított növényi részekkel, majd öntsd fel az ecettel.
  3. Az üveg szájára tegyél egy darab zsírpapírt, vagy a fém fedő helyett használj szilikon üvegfedőt.
  4. 4-6 hét áztatási idő után szűrd le az ecetet.

5. Gyermekláncfűtea

A tea készülhet virágokból, levelekből vagy a kettő keverékéből is. A gyermekláncfűtea klasszikus tavaszi méregtelenítő és tonizáló tea. Támogatja a májunk működését, ezáltal támogatja az emésztést, és belsőleg is segít enyhíteni a különféle bőrproblémákat.

Bár a gyermekláncfű tápláléknövény is, és általában biztonságosan használható, krónikus egészségügyi problémák (például epekövek és gyomorfekély), vízhajtók és más gyógyszerek szedése, várandósság és szoptatás idején, illetve esetleges allergia esetén óvatosan alkalmazandó.

Általában napi 5 gramm szárított gyermekláncfűlevélből vagy virágból készült tea az ajánlott mennyiség. Enyhe hashajtó és vizelethajtó hatására is többféleképpen reagálhatunk, így a kényelmesen alkalmazható mennyiséget érdemes kitapasztalni.

A tea forrázással készül, majd 5-10 perc áztatás után leszűrhető. Ennyi idő alatt a benne található ásványi anyagok nem áznak ki kellőképpen, viszont a hosszabb áztatási idő keserűbb teát eredményez.

6. Gyermekláncfű tinktúra

A gyermekláncfű tinktúra egy jó lehetőség arra, hogy a friss gyermekláncfű minden jótékony hatását tartósítsuk. Friss növény hiányában szárított növényből (levelekből és gyökérből) is elkészítő.

A legjobb, ha a teljes friss növényt fel tudjuk használni az elkészítéséhez: gyökerét, leveleit, virágszárát és a virágokat is, de legalább a föld feletti részeket.

Elkészítés:

  1. Vágjunk mindent apróra, tegyük egy befőttesüvegbe, és töltsük fel alkohollal, vodkával vagy más égetett szesszel.
  2. A friss növények esetén jó, ha legalább 50-60%-os alkoholt használunk. 40%-os alkohollal is működik, csak nem tárolhatjuk olyan hosszú ideig.
  3. Legalább 2-3 hétig hagyjuk állni, majd szűrjük le.

A tinktúrát felhasználhatjuk a májműködés és az emésztés támogatására, illetve a nem megfelelő emésztésből eredő bőr és egyéb problémák esetén.

7. Gyermekláncfűolaj gyermekláncfű virággal

A kiszáradt, repedezett bőr kezelésére használható különféle kozmetikumok és szappanok alapanyaga is lehet, vagy masszázsolajként izom- és egyéb fájdalmak esetén is felhasználható.

Bőrproblémákra keverhetjük körömvirágolajjal is, így egy kellemes bőrápoló arcszérumot kapunk. (Ilyen célra érdemes például szőlőmagolajban áztatni a virágokat.)

A konyhában például salátaöntetekhez és egyéb módon is felhasználható a virágszirmokból készült gyermekláncfűolaj.

Elkészítés:

  1. A szárított gyermekláncfűvirágokkal tölts meg háromnegyedig egy befőttesüveget, önts fel hidegen sajtolt növényi olajjal (pl. olívával, mandulaolajjal, jojobaolajjal stb.), majd csavard rá az üveg tetejét.
  2. Hagyd állni 4-6 hétig, közben naponta mozgasd át vagy keverd meg az üveg tartalmát, végül szűrd le.

Friss virágokból inkább meleg eljárással készíts olajat. Vízgőz fölött melegítsd a virágokat és az olajat legalább 2-3 órán keresztül (ügyelj, nehogy megsüljenek a virágok az olajban), majd hagyd ázni egy éjszakát, másnap melegítsd fel ismét, és szűrd le.

Ha a napfényen történő áztatást jobban kedveled, akkor szintén szárított (vagy jól megfonnyasztott) virágokat használj, hogy a virágok nedvességétől nehogy megromoljon az olaj.

8. Gyermekláncfű balzsam

Az olajból könnyedén készítsz balzsamot, ha összemelegíted méhviasszal. Izomfájdalmakra, ízületi fájdalmakra, durva, cserepes, száraz bőrre, valamint kézvédő krémként (télen, kerti vagy más kültéri munkák esetén) egyaránt használható.

9. Gyermekláncfű testápolótömb

A testápolótömb nagyon praktikus megoldás mindazok számára, akik nem szeretnek a testápolókkal maszatolni, esetleg csak bizonyos kisebb testfelületeken szeretnék használni az ápoló kozmetikumot.

A gyermekláncfű jótékony bőrápoló tulajdonságai miatt kiváló alapanyag, és különleges plusz ápoló hatást biztosít a szárazabb, repedezett bőrfelületek számára is.

Hozzávalók:

  • 1 rész gyermekláncfűolaj (lásd fent)
  • 1 rész sheavaj vagy mangóvaj
  • 1 rész méhviasz
  • néhány csepp levendula vagy más illóolaj (elhagyható)
  • néhány csepp E-vitamin (bőrápoló és avasodásgátló hatású, elhagyható)

Elkészítés:

  1. Vízgőz fölött melegítsd meg a viaszt, ha már majdnem teljesen felolvadt, add hozzá a vajat, végül az olajat is.
  2. Ha már egynemű folyadékká olvadt az egész, zárd el a hőforrást.
  3. Ha nem használsz illóolajat és/vagy E-vitamint, akkor ezen a ponton beleönted a kis formákba (pl. szilikonformákba).
  4. Ha illóolajat és/vagy E-vitamint is használsz, akkor hagyd kicsit kihűlni a keveréket, amíg még jól keverhető, de már nem túl forró, és csak ekkor add hozzá, majd keverd el alaposan, végül öntsd a keveréket a formákba.
  5. Ha teljesen kihűltek és megszilárdultak, borítsd ki a formából a kis tömböket, és tárold például befőttesüvegben.

A természetes alapanyagok a hőmérséklet hatására más-más állagot öltnek. Ha túl kemény vagy túl puha a testápolótömb, ne ess kétségbe. Melegítsd vissza az egészet, és hígítsd olaj hozzáadásával, vagy keményebb lesz, ha további méhviaszt keversz hozzá.

10. Fürdőbomba gyermekláncfűvel

Már volt róla szó, hogy a gyermekláncfű virága milyen jótékony hatású a bőrre. Ha szoktál fürdőbombát készíteni, akkor ez is egy lehetőség a változatosságra.

Szép sárga színt adhatsz a fürdőgolyóknak egy kevés homoktövisolajjal vagy sárga agyaggal. Az illatosításra jó választás például az édesnarancs illóolaj.

+1 Muffinok, kekszek és más finomságok gyermekláncfűvirággal

A kedvenc receptjeidet felturbózhatod némi gyermekláncfűszirommal is. Belekeverheted a muffintésztába, belegyúrhatod a keksztésztába, hozzákeverheted a különféle krémekhez és bevonókhoz, vagy egyszerűen csak megszórhatod a szirmokkal a desszerteket, salátákat, leveseket, köreteket.

A felhasználási módoknak csak a kreativitásod szabhat határt.

Ezt is nézd meg:

Gyermekláncfűkávé 5 recepttel

Házi pitypangszörp és szirup

 Köszönöm, hogy ellátogattál oldalamra. Ha tetszett a cikk, kérlek, oszd meg ismerőseiddel is.

Tags: No tags

Comments are closed.