Gyermekláncfű lehetséges mellékhatásai - GyógyfüvesKertem

GyógyfüvesKertem – Lehetséges következmények a gyermekláncfű használatakor

GyógyfüvesKertem – Lehetséges következmények a gyermekláncfű használatakor

A gyermekláncfű régóta tápláléknövényként és gyógynövényként is jelen van az emberek életében. Gyakorlatilag a teljes növény a gyökerétől a levelein és a virágszáron át a virágokig felhasználható táplálkozási céllal és gyógynövényként is.

Legáltalánosabban a leveleket használjuk, főként epe- és májműködést serkentő, vízhajtó, méregtelenítő hatása miatt. Az édesen keserű nyers virágszárak rágcsálása epetisztítő hatású, a virágok pedig különféle bőrpanaszokra jótékony hatásúak. A gyökeret a levelekhez hasonló céllal használhatjuk, és pótkávé is készülhet belőle.

Mivel egyre több gyógynövény egyre több jótékony hatását igyekszünk kiaknázni, és modern világunkban sok mindenre kell figyelemmel lennünk a gyógynövények alkalmazása során. Ezért nem árt, ha tisztában vagyunk a legáltalánosabb gyógynövények esetleges mellékhatásaival és alkalmazási korlátaival.

Gyermekláncfű lehetséges mellékhatásai

A gyermekláncfű terápiás alkalmazása során főként az alábbiakra érdemes figyelemmel lenni:

1. Allergia

Főként a gyermekláncfű virágai okozhatnak allergiás tüneteket. A gyermekláncfű a fészkesvirágzatúak családjába tartozik, amelyek viszonylag gyakran allergizálnak, ezért bármilyen allergia fennállása esetén óvatosságra lehet szükség.

Már meglévő ekcémás panaszok, illetve parlagfű-allergia esetén nagyobb eséllyel számíthatunk allergiás reakciók megjelenésére, így ezekben az esetekben óvatosságra van szükség.

2. Gyomorfekély és reflux

Nagyobb mennyiségben a gyermekláncfű fogyasztása gyomorégést és más gyomortáji diszkomfort érzést okozhat, ezért refluxos és gyomorfekélyes panaszok esetén terápiás mennyiségű alkalmazását érdemes elkerülni.

3. Hasmenés

Bár a gyermekláncfű nem tekintő erős hashajtó gyógynövénynek, mégis előfordulhat, hogy valaki érzékenyebben reagál, főként ha nagyobb mennyiséget fogyaszt belőle. Ez a kellemetlenség szerencsére átmeneti, és a mennyiség csökkentésével vagy az alkalmazás átmeneti felfüggesztésével könnyen orvosolható.

4. Várandósság, szoptatás

A gyermekláncfű az enyhébb hashajtók közé tartozik, ám vizelethajtó hatása akár jelentős is lehet, így várandósság és szoptatás idején terápiás alkalmazása kerülendő, mint ahogy általában az egyéb hajtó hatású gyógynövények alkalmazása is.

A várandósság és szoptatás idején történő alkalmazással kapcsolatban nem áll rendelkezésre kellő mennyiségű információ. Ám kisebb mennyiségben (élelmiszer- mennyiségben) salátákhoz keverve vagy egyéb módon az ételeinkhez adva általában nem okoz problémát a fogyasztása várandósság idején sem.

5. Vízhajtók és egyéb gyógyszerek, krónikus betegségek

Lassíthatja a véralvadást és csökkenti a vércukorszintet, ezért műtétek előtt 2 héttel érdemes felfüggeszteni alkalmazását.

A gyermekláncfű lassítja az oxalátok kiürülését a veséből, ezért elősegíti az oxalátkövek kialakulását, illetve feltételezhetően komplikációkat okozhat az egyébként is veseproblémákkal küzdőknél.

Főként a káliumtartalmú vízhajtók, egyes antibiotikumok, vérhígítók és vércukorszint-csökkentő gyógyszerek szedése esetén ajánlott a fokozott óvatosság.

 Köszönöm, hogy ellátogattál oldalamra. Ha tetszett a cikk, kérlek, oszd meg ismerőseiddel is.

Tags: No tags

Comments are closed.